Japanisme

Er du også vild med kunst og kunsthåndværk inspireret af Japan?

Så er her et par aktuelle udstillinger, du kan få glæde af: Japanomania i Norden  Statens Museum for Kunst, Learning from Japan  Designmuseum Danmark og This reminds of Rain, vævede værker af Helle Rude Trolle i Officinet.

Japanisme er et begreb der opstod i anden halvdel af 1800-tallet, da Japan, efter flere hundrede års næsten total isolation, havde åbnet op for handel med omverdenen, og indtrykkene fra japansk kunst, kunsthåndværk og levevis skyllede ind over Vesten.

Det fik stor indflydelse på vestlige kunstnere og formgivere, som fik øjnene op for, hvordan japansk kunst og kunsthåndværk kunne bidrage til fornyelse af den vestlige billedverden og formgivning. Samtidig blev det moderne at omgive sig med japansk kunst og kunsthåndværk – i hvert fald blandt avantgarden – og det genspejlede sig også i moden, hvor kimonoer, vifter og parasoller blev en del af modebilledet.  Akvarelskitse til vægtæppe af Jarl Eklund, ca 1900.
Japanomania, SMK

SMK, Statens Museum for Kunst, har i øjeblikket en udstilling med titlen Japanomania i Norden, som kaster lys over, hvor vidtrækkende den japanske indflydelse var på billedkunsten i årene 1875 – 1918. Her er udstillet værker af kendte, nordiske kunstnere som Edward Munch, L.A.Ring og Albert Edelfelt med mange flere, heriblandt flere mindre kendte, kvindelige malere som Henriette Hahn-Brinkmann og Elise Konstantin-Hansen. Også på kunsthåndværkets side er der flere kendte formgivere, f.eks. Thorvald Bindesbøll, repræsenteret med flere keramiske værker, samt porcelænstellet med hejre-motiv af Pietro Krohn.

Men man skuffes over fraværet af tekstiler på udstillingen, der udover nogle håndkolorerede skitser til duge og tæpper af bl a finske Helene Schjerfbeck, ikke har så meget som et stykke bemalet silke, en skærmvæg eller en kimono med. Man kan argumentere, at det primært er den japanske indflydelse på billedkunsten, der har været i fokus, men dog er der flere montrer som belyser andre former for kunst og kunsthåndværk. Her kunne man godt have undt lidt plads til dels at vise eksempler på og dels at belyse de japanske tekstilers indflydelse på datidens kunst og kunsthåndværk, ikke mindst for at kunne fornemme de taktile egenskaber som tekstilerne har lagt til grund for gengivelserne på lærredet, især i de motiver, hvor personer eller interiører spiller en bærende rolle..

Kasuri, japanske ikatvævninger.
Learning from Japan, Danmarks Designmuseum.

Heldigvis er der samtidig en udstilling på Designmuseum Danmark, Learning from Japan, som omhandler det samme tema, begyndende med samme tid, omkring forrige århundredeskifte, og frem til i dag. Her er vægten selvsagt lagt på indflydelsen på brugskunsten, og man kan bevæge sig gennem de smukt udstillede genstande fra museets fornemme samling af japansk kunsthåndværk samt dansk kunsthåndværk og design med inspiration fra Japan. Her kan man nærstudere flere smukke, originale tekstiler og nyere arbejder af danske tekstildesignere.

Og når man nu er i Bredgade, kan man gå lige omkring hjørnet fra Designmuseum Danmark til Officinet, Danske Kunsthåndværkeres udstillingssted i Bredgade 66, hvor væver Helle Rude Trolle, indtil 26. Februar 2017, udstiller håndvævede tekstiler med inspiration fra Japan. – Helt aktuelt!
http://www.smk.dk

http://www.designmuseum.dk

http://www.danskekunsthaandvaerkere.dk

Skriv et svar