Quilting bee

the-quilting-bee
The Quilting Bee
Artist: Grandma Moses
Source: Wikiart

Ideen med patchwork udspringer af et flere hundrede år gammelt koncept, som handler om at udnytte de ressourcer, der er til rådighed, og deraf skabe smukke og nyttige brugsgenstande.
Det har man gjort igennem hele menneskehedens historie, men det jeg især tænker på her, er de håndværksmæssige traditioner, som udvandrerne bragte med sig fra Europa til Amerika i 1700- 1800 tallet.

Her samledes nybyggerne i de små udsteder i ny og næ i de såkaldte Quilting bees, hvor mændene ofte mødtes ved samme lejlighed. Det foregik enten på skift hos hinanden, i forsamlingshuset eller i kirken, eller andre steder, hvor der var plads til alle, nogle gange også under åben himmel. Snakken gik omkring quilterammen og man byttede eller handlede alt, fra hjemmeproducerede ting og afgrøder til garn og små stykker stof, som man måtte have tilbage i resteposen. Det kom der både smukke og nyttige brugsgenstande ud af, ikke mindst smukke tæpper syet i patchwork og quiltet sammen i flere lag i hånden til varme sengetæpper. I mange tilfælde havde de enkelte deltagere syet nogle ”blokke” hjemmefra, som så blev samlet til en quilt top og quiltet sammen af alle kvinderne omkring quilterammen.

Udover patchwork af små stykker stof var andre måder at bruge de forhåndenværende materialer på: F.eks kunne man optrævle udslidte sweatere og genanvende garnet til lune plaider, syet sammen af strikkede felter i forskellige garnrester, eller væve kludetæpper af de allermest udtjente rester af stof.

Bæredygtighed var ikke noget man dengang kendte som et begreb, men noget man levede efter, fordi man var tvunget til det. Det er vi ikke på samme måde i dag, men heldigvis er der igen kommet fokus på at passe på jordens ressourcer, og bruge det allerede eksisterende, som man ser det i begreber som deleøkonomi og cirkeløkonomi – og i det hele taget genbruge materialer, som endnu ikke er udtjente.

Vi lever i et overskudssamfund, og det afspejler sig også i alt det, vi får samlet os igennem tiden. Mange smider bare tøjet ud, når de har for meget i skabene, men heldigvis er der også mange, der afleverer det brugte tøj i genbrugscontainerne eller sælger det på loppemarkeder eller på sites på nettet, så det kan blive brugt igen.

De såkaldte Quilting bees eksisterer stadig mange steder i USA og er nærmest at betegne som en kulturel arv, som mange mennesker ønsker at værne om og bevare. I USA alene er der hen ved 18 millioner mennesker, som beskæftiger sig med at sy patchwork og quilte – nu som hobby.

Se mere om Quilting bees og de amerikanske patchwork traditioner og blokmønstre på www.quilting-in-america.com eller slå det op på både Google, Instagram, Pinterest mm.

Skriv et svar